Hírek

Szülői értekezlet

Kedves Szülők!

Minden leendő kiscsoportos gyermeknek várjuk a szüleit az első SZÜLŐI ÉRTEKEZLETRE 2017.06.14-én 16.30-tól óvodánkba!

Téma:

  • óvodánkról rövid ismertető,
  • tájékoztatás a beszoktatásról,
  • szükséges óvodai felszerelés

Mindenkit szeretettel várunk!


Első fellépés

Dombóváron járt az óvoda néptánc csoportja

Egy első fellépés mindig hatalmas jelentőségű egy tánccsoport életében, különösen akkor, ha ebben a csoportban kisgyermekek mutatják meg tánctudásukat.  A Selyem Óvodában pár évnyi kihagyás után 2016. októberében indult újra a néptánc. A csoportban 3 éves kortól 6 éves korig táncolnak óvodások heti egy alkalommal, ilyenkor közelebbről megismerkednek a népi gyermekjátékokkal, valamint elsajátítják a tánclépések alapjait. A Selyem Óvoda Néptánc Csoportja 2017. április 7-én debütált a dombóvári Népi Gyermekjáték és Néptánc Fesztiválon. A gyerekek lelkesen készültek a fellépésre, ennek köszönhetően egy nagyon sikeres, vastapssal záródó első fellépésben lehetett részük. A dombóvári Gyermekvilág Óvoda munkatársai kedvesen vártak minket, a fellépés után pedig a kis táncosok elismerésül ajándékokat is kaptak. Mint a csoport vezetője remélem, hogy még sok ilyen felejthetetlen élménnyel gazdagodnak az óvoda táncos lábú növendékei.

Ignácz Bernadett


Tavaszi programok

Nemzetiségi Nap és májusfa állítás

Az elmúlt években nálunk már több alkalommal megrendezett nemzetiségi nap sikerességére való tekintettel elhatároztuk, hogy óvodánk hagyományőrző programjának ünnepei között ezt is jeles napként tartjuk számon, és szeretnénk évről évre otthont adni ennek a rendezvénynek.

Bár nem vagyunk nemzetiségi óvoda, de a nálunk működő három csoportból egyben van lehetőségük a gyerekeknek képzett nemzetiségi óvónők segítségével a német nyelv játékos elsajátítására. Délutáni foglalkozás keretében pedig minden érdeklődő számára biztosítjuk a német nyelvvel való ismerkedést. Úgy gondolom azonban, hogy egy korábban jelentős mértékben a németség által lakott városban nem szabad pusztán csak a nyelv elsajátításával foglalkozni, érdemes visszanyúlni a gyökerekhez, hiszen azok a hétköznapjainkban most is jelen vannak.

Ma a generációk különéléséből eredően nem feltétlenül ismerik meg a gyerekek a nagyszülők anyanyelvét, kultúráját, csak elszórtan nevelkednek kétnyelvűen. Ismerve a város múltját, etnikai összetételét, fontosnak tartom azonban, hogy a gyerekek figyelmét felhívjuk a környezetükben élő német származású emberek kulturális örökségére, betekintést nyújtsunk azok egykori mindennapjaiba.

Természetesen mindezt az óvodás korú gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően, változatos, sokszínű program keretében tesszük.

A gyerekek négy különböző tevékenység részesei lehettek ezen a napon. Ezen tevékenységek mindegyike a németség életének egy-egy területét öleli fel. Láthattak német nyelvű színházi előadást, táncolhattak, kézműves foglalkozáson vehettek részt, és hallhattak az itt élő svábok mindennapjairól.

Elsőként a szekszárdi DBU egyik színművészének, Boglári Tamás német nyelvű bábelőadását tekintették meg a gyerekek a „Bőrönd-mesék” sorozatból.

Ezután fél-fél órás tevékenységek sora várta az érdeklődőket, melyeken három gyermekcsoportunk egymást követve vehetnek részt. Az első helyszínen Inger Linda kolléganő várta a gyerekeket, ahol énekeket, táncokat, körjátékokat tanulhattak. A mulatságban elfáradt óvodásokat egy kis meleg teával és frissen sült almás fánkkal kínáltuk meg.

Egy másik helyszínen a megyéből gyűjtött sváb anyagból kiállítást rendezünk be, ahol a programot szervező kolléganő eredeti, a nagyszülőktől örökölt sváb ruhában várta az érdeklődőket. Felhívta a gyerekek figyelmét a viselet maitól való eltérésére, mesélt az összegyűjtött hétköznapi használati tárgyakról, azok funkcióiról, a régi nyelvhasználatról, valamint a németség ünnepeiről, étkezési szokásairól.

A harmadik helyszínen Lengyelfalusi Katával egy kis manuális tevékenységre invitáltuk a résztvevőket. Szeretnénk minden évben egy újabb kézművességet bemutatni. Az idén a „Madaras Óvoda” cím elnyerésének örömére kékfestőből készült madárkákat készíthettek, valamint gipszfigurákat festhettek a gyerekek Az elkészített munkákat természetesen mindenki a nap emlékeként magával vihette.

A programról készült képeket megtekinthetik itt:

Képek

Szintén tavaszi programunk a májusfa felállítása, majd kitáncolása.

Képek


Kiszeégetés

A Selyem ovisok Kiszeégetése

Ez a hónap sem telt el hagyományőrző események nélkül a Selyem Óvodában. 
A farsangi mulatság után, minden csoport süteményt sütött, melyeket ,,Torkos Csütörtökön” közösen fogyasztottak el. A tavaszi népszokások közé tartozik a ,,Kiszeégetés”, amely egy téltemető, betegségűző szertartás. A menyecskeruhába öltöztetett szalmabábut énekszó és tánc kíséretében égették el az óvodások a Duna-parton. Az ovisok már nagyon várják a tavaszt és remélik ezzel a játékkal és a sokat mondogatott ,,Jer, jer kikelet…” rigmussal a rendezvény véglegesen meghozza mindezt.

Az eseményről készült képeket megtekinthetik a Galériában!


Ezt írták rólunk

Mi folyik a Tolna-Mözsi óvodákban? ;)

A Tolnai Hírlap cikkei:

  • Gesztenyéskert Óvoda: Oviszépítő program (5.oldal)
  • Zöldkert Óvoda: Öt óvodából száz gyermek táncolt Mözsön (12. oldal)
  • Selyem Óvoda: Hagyományőrző szüreti bál a Selyemben (12. oldal)
  • Pitypang Óvoda.Állatszerető felnőtt válhat belőlük (12. oldal)


Lapok: 1